IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
20:40 | 17 май 2019
Обновен: 21:18 | 21 март 2024

Канят официално инвеститори за АЕЦ "Белене" в ЕС

Поканата ще бъде публикувана до дни

По материала работи: Пламен Янков
Канят официално инвеститори за АЕЦ "Белене" в ЕС

Поканата в Официален вестник на Европейския съюз за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор за изграждане на АЕЦ "Белене" се очаква да бъде публикувана до края на май или първите дни на юни.


Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти. Европейската комисия е уведомила българското енергийно министерство, че процедурата трябва да бъде преведена на всички официални езици на държавите-членки на Европейския съюз, което отнема време.

 

След като поканата бъде публикувана, ще започне да тече срокът за подаване на заявления за участие, който е 90 дни от датата на публикуването й в Официалния вестник на ЕС. Индикативният срок за приключване на процедурата е 12 месеца, считано от датата на публикуване на поканата, предаде БТА, цитирана от dnes.bg.

 

Тарифният дефицит в НЕК е свит и намален до минимално количество, коментира още Теменужка Петкова в отговор на въпрос по повод думите на Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум, който заяви, че "5 млрд. лв. е дупката в енергетиката".

 

Петкова каза, че България ще следва прехода към декарбонизация на икономиката, но той трябва да бъде съобразен с националните специфики. Тя припомни, че България разполага с ресурс за въглищните централи за още 60 години и тяхната работа е въпрос на енергийна и на национална сигурност.

 

Над 1 млрд. лв. са вложени само в ТЕЦ "Марица изток 2" през последните години за екологични проекти, акцентира министърът. Дейността на въглищните централи е заложена като перспектива в българския план за енергетика и климат до 2030 г., с перспектива до 2050 г., който е изпратен за съгласуване в Европейската комисия, подчерта още Петкова.

 

Развитието на газовия пазар в страната е един от ключовите приоритети на правителството, каза енергийният министър и припомни, че през следващата седмица ще започне изграждането на интерконектора Гърция-България. Реализацията на този проект ще осигури възможност една трета от потреблението на газ в страната да бъде от друг източник. Това е реална диверсификация, смята енергийният министър.

Коментари

Новини Варна