IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
11:20 | 17 май 2019
Обновен: 00:22 | 19 април 2024

Цивилната армия на София: 43 хиляди със 78 хиляди оръжия

Ловци и други любители разполагат с огнестрелно оръжие

По материала работи: Ставри Таргов
Цивилната армия на София: 43 хиляди със 78 хиляди оръжия

В София физическите лица, които разполагат с огнестрелно оръжие, са около 43 хиляди, но те разполагат с приблизително 78 хиляди пистолети, пушки и други от всякакъв калибър.

 

Това са регистрираните ловци и други любители, а хората, които разполагат с огнестрелно оръжие заради професията си, са в отделен регистър.

 

Това обясни в студиото на "България сутрин" Венцислав Рангелов, началник на служба "Контрол на общоопасни средства" към СДВР. Той допълни още, че има и много хора, които са любители на оръжия, не ги носят със себе си, но имат такива в дома си.

 

"Има закон, той регламентира всичко. За целите, за които е придобито оръжието, то трябва да се използва по предназначение. Има изисквания къде да го използва, как да го използва и мерките за безопасност. Всичко извън това е нерегламентирано и незаконно", обясни Рангелов пред Bulgaria ON AIR.

 

Началникът на КОС към СДВР допълни още, че не очаква от човек, който е придобил по законен начин оръжие, да го прави незаконно, а изтече ли разрешителното, то става такова.

 

"Контролът го имаме, няма от какво да се притесняваме. Случаите в България не са толкова много. Периодично се случват такива неща по отношение на законното оръжие. Това са битовизми", коментира Рангелов по повод на инциденти и убийства с огнестрелни оръжия.

 

Началникът на КОС към СДВР обаче беше категоричен, че всяко едно оръжие може да се преправи в бойно, затова и газовите вече влизат в регистър.

 

Dnes.bg

 

Коментари

Новини Варна