IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Общество
10:20 | 21 май 2019
Обновен: 21:40 | 21 март 2024

Какви са щетите след градушката в Северна България?

Наводнени къщи, унищожени посеви и пътна настилка...

По материала работи: Пламен Янков
Какви са щетите след градушката в Северна България?

Описват щетите след мощната градушка в Северна и Северозападна България. Пороен дъжд с градушка с размерите на лешник наводни и нанесе огромни щети в четири свищовски села. Поразена е земеделската продукция.

 

Наводнени бяха десетки селскостопански дворoве и къщи в селата Морава, Овча могила, Вaрдим и Деляновци. На много места в района пороят унищожи и пътната настилка. Спряно беше и движението по жп линията между Левски и Свищов.

 

Село Морава отново беше поразено от градушка и ураганен вятър в края на миналата седмица. Сериозно пострадали са селата Летница в Ловешко и Горна Вереница в Монтана. Стопаните алармират, че са загубили всичко.


"Ситуацията на територията на Свищов е в критично състояние, особено в с. Морава", посочи в телефонен разговор за Bulgaria ON AIR Генчо Генчев, цитиран от dnes.bg.

 

"Всички посеви на земеделските производители са наводнени, продукцията е унищожена на 100%. Пътната инфраструктура също е разрушена, дворовете са наводнени", допълни още той.

 

Министрите на вътрешните работи Младен Маринов и на земеделието Десислава Танева, както и директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" ще посетят тази сутрин Свищов, за да направят оглед на място на щетите, причинени от обилните валежи. А валежи и бури са възможни и днес, сочи прогнозата на синоптиците.

Коментари

Новини Варна