IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Общество
12:53 | 21 май 2019
Обновен: 23:58 | 9 април 2024

Мече загубило майка си, приютило се в двор на къща в с. Кладница

Мечките на Витоша са над 15, числеността им се увеличава

По материала работи: Пламен Янков
Мече загубило майка си, приютило се в двор на къща в с. Кладница

Четиримесечно мече е открито снощи в двор на необитаема къща в с. Кладница в района на "Държавно ловно стопанство Витошко-Студена”, съобщиха от Югозападно държавно предприятие.

 

Сигналът е подаден от местни жители. Според горски служители мечето най-вроятно се е е отделило от майка си, намерило подслон в двора на къщата, покатерило се на оградата, след което се качило на близкия бор на височина около 15 метра.

 

Уведомени са РИОСВ Перник, полицията и пожарната, неправителствените организации "Четири лапи" и "Зелени Балкани” за евентуално транспортиране на животното до тяхна база.

 

Предприети се всички предохранителни мерки по спасяване на мечето, като се осигурява периметър, за да не се стресира животното. С падането на нощта хората са изтеглени, а термокамерите за наблюдение заснемат как час и половина след полунощ животното слиза от дървото и поема към гората.


Служители на "ДЛС Витошко-Студена" и в момента дежурят на място, за да проследят дали ще има повторно явяване на мечето. Специалисти коментират, че то не би могло да оцелее само, ако не успее да открие майка си.

 

Мечките са част от екосистемата на Витоша, припомнят ловни специалисти. По техни наблюдения и на база заснетото от фотокапаните към момента броят на мечките в планината е над 15, като числеността им ежегодно се увеличава.

 

Ако мечето не намери майка си и се върне в селото, ще го уловим и транспортираме в подходящ център и среда, каза Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие, пред "Фокус", цитиран от dnes.bg.

Коментари

Новини Варна