Бяла пяна покри река Струма в Перник
Пяната изтича от бетонов колектор на брега на реката
Публикувана: 12 Jun 2019 | 21:35

Гъста бяла пяна покри река Струма в Перник и изплаши жителите на града вчера. Кадри, публикувани в социалните мрежи, предизвикаха остри критики.

 

Регионалната инспекция по околната среда и водите в Перник проверява сигнала за пяна в коритото на реката в участъка от моста на квартал "Мошино" - по течението на реката към центъра на града. Той е подаден от живущи в района на зеления телефон на екоинспекцията.

 

Извършена е незабавна проверка, като е обходено коритото на реката в пет участъка - от центъра на града срещу течението на реката до кв. "Мошино", съобщиха от РИОСВ, цитирани от dnes.bg.

 

Мястото на заустване на замърсените води е бетонов колектор на левия бряг на реката, малко след моста на кв. "Мошино". При проверката е установено, че от колектора изтича вода с бяла пяна. Пяната е по повърхността на водите в определен участък.

 

Не е установена миризма на химикали или гнилостни процеси във всички проверени участъци, нито наличие на умряла риба, уточняват от екоинспекцията.

 

По искане на РИОСВ - Перник ИАОС - София е взела водни проби за извършване на последващ лабораторен анализ. Резултатите ще бъдат обявени допълнително.

Коментари ( 0 )