ВАС няма да сезира Конституционния съд по жалбата на Иванчева
Решението на Пленума беше взето с гласовете на 53-ма върховни съдии от общо 71 присъствали
Публикувана: 12 Jun 2019 | 19:31

Пленумът на Върховния административен съд реши да не сезира Конституционния съд по жалбата на Десислава Иванчева, съобщи Дарик.

 

Бившият кмет на столичния район „Младост”, подсъдима за получаване на подкуп, Десислава Иванчева, която участва на изборите за член на Европейския парламент на 26 май, оспорва законността на избора на Атидже Байрямова Алиева - Вели и Искра Димитрова Михайлова - Коларова, и двете от листата на ДПС, обявени от Централната избирателна комисия за евродепутати.

 

Решението на Пленума беше взето с гласовете на 53-ма върховни съдии от общо 71 присъствали.

 

Според Десислава Иванчева зачетените от ЦИК заявления на Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски да оттеглят по същество съгласието си за участие в изборите след провеждането на самите избори представлява институционално легитимиране на злоупотребата с пасивното избирателно право и с демократичните принципи на страната.

 

Решение № 456-ЕП/31.05.2019г. на ЦИК, с което тези заявления за оттегляне на съгласие се зачитат, нарушава Конституцията на Република България и по-специално текста на чл.57, ал.2 от КРБ, който не допуска злоупотреба с права, както и тяхното упражняване, ако то накърнява права или законни интереси на други, пише в жалбата.

 

Съгласно чл. 394, ал. 2 от Изборния кодекс Конституционният съд може да бъде сезиран от ВАС въз основа на постъпило в срок (чл. 394, ал. 1 от ИК) оспорване от кандидатите за членове на Европейския парламент от Република България, партиите, коалициите и лицето, което представлява инициативния комитет, регистрирали кандидати в изборите. В тази връзка председателят на ВАС Георги Чолаков свика колективния орган, за да се вземе решение дали искането да бъде отправено към Конституционния съд.

Коментари ( 0 )