12 осъдени с електронни гривни за наблюдение
Те търпят различен тип наказания
Публикувана: 14 Jun 2019 | 15:20

За по-малко от два месеца у нас са сложени гривни за проследяване на 12 човека, които търпят различен тип наказания. Директорът на Главната дирекция за изпълнение на наказанията Васил Миладинов заяви в Националния пресклуб на БТА, че този метод позволява на лицата ефективно приобщаване. Те не са отделени от семействата и работата си.

 

Десет от 12-те са с контрол на радиочестотно наблюдение, отбелязва Дарик. Други двама се контролират от сателит. Всичките 12 души са между 18 и 40 години - предимно осъдени за престъпления против личността и собствеността. До момента нито един от тях не е нарушил ограничителните мерки.

 

Системата ще бъде собственост на Министерство на правосъдието и така ведомството ще има относително пълен контрол, каза ресорният заместник-министър Николай Проданов. При предишен проект тази дейност се извършваше от външен оператор.


На три категории лица ще бъдат слагани гривни - в затворнически общежития от открит тип - на тези, които имат разрешение да нощуват извън общежитието, осъдени на пробация и тези под домашен арест.

Коментари ( 0 )