IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
15:22 | 4 юли 2019
Обновен: 00:49 | 19 април 2024

Партийната субсидия пада от 11 лв. на 1 лв. за глас

Депутатите приеха промените след над 3 часа разпалени дебати

По материала работи: Пламен Янков
Партийната субсидия пада от 11 лв. на 1 лв. за глас

Снимка dnes.bg

 

 

Вместо 11 лева, партийната субсидия ще бъде 1 лев за всеки получен действителен глас. Това решиха окончателно депутатите с промени в Закона за държавния бюджет след над 3 часа разпалени дебати, съобщи dnes.bg.

 

Предложението на ГЕРБ за намаляването на субсидията на 1 лев мина със 119 гласа и бе подкрепено от депутатите на "Атака", "Воля" и ДПС. Промяната влиза в сила от 1 юли.


От ДПС предлагаха изобщо да няма държавна субсидия, но идеята им бе отхвърлена. Не бе прието и предложението на ВМРО субсидията за парламентарна дейност да бъде 1,5 млн. лева.


От БСП категорично бяха против намаляването на субсидията на 1 лев, но така и не внесоха конкретно предложение какъв трябва да е размерът й. По време на дебатите соцлидерката Корнелия Нинова настоя, че с 1 лв. субсидия умишлено се пуска бизнесът в политическия живот и отново призова решението да не се приема, а да се търси приемлив вариант чрез дебат.

"Никой не иска този закон, а ще мине. Обяснението е "защото народът го иска". Не е това мотивът. Близо 2 млн. българи искат да им бъдат преизчислени пенсиите, но не се съобразявате с това. Събрали сме се тук да градим държава, а какво правим - надцакваме се по популизъм. Признавате, че бизнесът ще превземе партиите и въпреки това ще го направите", скочи Нинова.

 

Тя попита и защо преди седмици ГЕРБ и ДПС са настоявали да се опростят дълговете на Главното мюфтийство и да има държавна субсидия за вероизповеданията, за да се ограничи чуждото влияние, а сега отварят външното финансиране за партиите.

 

Според червения Филип Попов субсидия в размер на 1 лев ще бъде "убийство на демокрация и плурализма в България и старт на публичната продан на партиите".

 

"Големите и силни партии ще имат пари, а тези, които се борят за обществено доверие няма да имат. Ще платите сериозна цена за това. Вие не само започнахте състезание към дъното, вие сте напът да го спечелите", скочи и Крум Зарков от БСП.

 

Александър Иванов от ГЕРБ пък контрира, че е лицемерно от БСП да твърдят, че не е имало дебат по темата, а в същото да не са представили тяхно предложение за размер на субсидията. "2,5 млн. души казаха на референдума, че искат 1 лев субсидия. Имахте времето да запознаете гражданите с ваше предложение, но не сте го направили, не сте искали", отсече Иванов.

 

Маноил Манев пък обвини, че "БСП е фалирала и затова левче субидия не ги устройва".

 

От ДПС пък настояха партиите да се финансират от дарения от физически и юридически лица. "Партиите да набират средства и да не получават публично финансиране. Този модел успешно работи в САЩ", даде пример Хамид Хамид.

 

Славчо Атанасов от "Обединени патриоти" пък възрази, че именно заради това в САЩ управляват само две партии. По думите му това ще се случи и в България при намаляването на субсидията.

Коментари

Новини Варна