IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Общество
10:36 | 5 юли 2019
Обновен: 00:49 | 19 април 2024

Петкова увери: АЕЦ "Козлодуй" е една от най-сигурните в света

Тя отговаря на най-високите стандарти, заяви министърът

По материала работи: Пламен Янков
Петкова увери: АЕЦ "Козлодуй" е една от най-сигурните в света

АЕЦ "Козлодуй" е една от най-сигурните централи в света, тя отговаря на най-високите стандарти. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова относно непланираното спиране на 6-и блок на АЕЦ-а..

 

"Не бива да се спекулира с тази тема. Аз призовавам експертите и всички, които смятат, че имат компетентност в тази тема, да бъдат предпазливи в това, което казват“, отбеляза енергийният министър пред Нова телевизия, цитирана от dnes.bg.

 

"Централата е една от най-сигурните в света. Продължителността на живот на АЕЦ "Козлодуй" беше удължена с още 30 години, т.е стават 60. Вие смятате ли, че ще бъде удължена продължителността на централа, която не отговаря на всички изисквания. Нашата централа отговаря на най-високите стандарти в света", добави тя.

 

"Това хората трябва да го знаят и да се чувстват спокойни и подобни спекулации не трябва да се правят", посочи Петкова.

 

Попитана какво знае по сделката за закупуване на ЧЕЗ от Еврохолд, тя каза: "Подобен тип сделки се реализират от чешката държава. Те се реализират по реда и условията на чешкото законодателство. Нашето правителство, и което и да е правителство, няма как да влияе и да въздейства върху подобен тип решения. Това са решения, които зависят от Чехия", отбеляза Петкова.

 

Тя заяви, че българската държава има регулаторни органи, които пък ще решат дали подобен купувач е приемлив за българското законодателство.

Коментари

Новини Варна