IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Общество
20:36 | 10 юли 2019
Обновен: 18:00 | 16 март 2024

До 10 дни трябва да бъдат изклани всички домаши прасета в Русенско

Областният управител припомни, че е предвиден финансов стимул от 50 лв. на отстреляно животно

По материала работи: Борис Проданов
До 10 дни трябва да бъдат изклани всички домаши прасета в Русенско

Областният управител на област Русе Галин Григоров обяви, че до края на днешния ден ще издаде заповед всички домашно отглеждани прасета на територията на областта да бъдат изклани в 10-дневен срок от своите стопани. След този период, на 12-ия ден ще се премине към принудително умъртвяване на прасетата в задните дворове на стопаните. Това съобщиха от Областна администрация-Русе.

 

"Ако болестта влезе в свинекомплексите, то икономическите загуби ще бъдат катастрофални. Преди година и половина ние говорихме много по тази тема. Проблемът е, че тя не се приеме достатъчно сериозно! При първите заседания на областната междуведомствена епизоотична комисия относно заразата основният въпрос, който поставихме, беше не дали заболяването ще влезе в страната, а кога ще се случи това! Досега акцентът беше върху провеждането на засилена информационна кампания, но ето, че и тя се оказа недостатъчна, затова е необходимо да се предприемат по-крути действия! Искам категорично да подчертая, че по този начин браним българските производители, защото последиците за индустрията ще бъдат изключително тежки при констатиране на случаи на африканска чума в близост до свинекомплексите", допълни още Григоров, цитиран от "Фокус".

 

На заседанието на общинската епизоотична комисия в Сливо поле той подчерта, че е в постоянен контакт както с всички заинтересовани страни, така и с другите областни управители от Северна България, като до няколко дни в граничните райони с Румъния очаква вероятността за навлизане на заболяването да бъде намалена максимално, тъй като и там трябва да бъдат предприети подобни мерки. Не по-малко внимание беше отделено и на отстрела на диви свине, като областният управител припомни, че отдавна е настоявал да бъде увеличен отстрела на диви свине чрез удължаване периода на груповия лов.

 

"Надявам се индивидуалният лов, който се практикува към момента, да даде резултат! Припомням, че е предвиден финансов стимул от 50 лв. на отстреляно животно! Подобна мярка се обмисля и при подаден сигнал за намерено умряло диво прасе", поясни областният управител. Също така той подчерта, че в община Сливо поле са се справили отлично, предприемайки всички възможни мерки за недопускане на заболяването, включително и умъртвяване на прасетата в личните стопанства.

 

В днешната среща участва и директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков, който разясни пред присъстващите актуалната епизоотична обстановка.

 

Още по темата: Стопаните с избити прасета от с. Тутраканци ще бъдат обезщетени

Коментари

Новини Варна