IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
15:24 | 18 юли 2019
Обновен: 00:56 | 19 април 2024

Заради чумата: Половин милион прасета застрашени да минат под ножа

Ако не се овладее заразата, загубите може да са до 150 млн. лв

По материала работи: Пламен Янков
Заради чумата: Половин милион прасета застрашени да минат под ножа

Увеличават се огнищата на африканска чума при свинете и те вече са 16. Има новорегистрирано огнище в област Търговище, както и нови случаи при диви прасета в областите Враца и Русе, пише dnes.bg.


"Не сме се изправяли пред опасност с такъв мащаб. Утежняващ фактор е структурата на нашето селско стопанство с така наречените задни дворове, много хора крият прасетата си", каза в "България сутрин" бившият земеделски министър Мирослав Найденов.


По думите му в този сектор инвестициите са за няколко милиарда и ако се стигне до големи загуби, ще е критично. Той обясни, че заболяването е влязло през 60-те години в Европа и никоя страна не е успяла да го спре.

 

"Трябва да бъдем подготвени за сериозни икономически щети. Не се знае колко са задните дворове, а традицията с тях ще бъде трудно премахната. Ако бъдат унищожени половин милион прасета - това са около 150 млн. лева загуби", коментира Найденов.

 

По думите му в световен мащаб е факт поскъпването на свинското месо. Ако се стигне до големи загуби е много вероятно да се стигне до повишаване на цените и у нас, подчерта той.

 

Пред Bulgaria ON AIR д-р Диляна Попова от Асоциацията на месопреработвателите посочи, че ветеринарите нямат правото да наставляват хората как да си гледат животните, не е в правомощията им да влизат в имотите на стопаните.

 

"Предаването може да стане чрез дрехи, обувки, храни, както и кухненски отпадъци. Има констатирани случаи на заразата и при дивите животни", посочи тя. По думите ѝ е забранено да се хранят животните с кухненски отпадъци.

 

Попова каза още, че в у нас потреблението на свинско месо е около 200 хил. тона и няма достатъчно животни, затова се стига до внос.

 

Армия, полиция и жандармерия се включват в борбата с болестта. Засилва се контролът на всяка преминаваща кола в карантинната зона.

Коментари

Новини Варна