Актуализираха бюджета за 2019 година заради сделката за F-16
Парламентът реши да се увеличи размерът на разходите по бюджета на Министерството на отбраната за 2019 г. с 2,1 млрд. лева
Публикувана: 19 Jul 2019 | 16:31

Депутатите приеха окончателно актуализация на бюджета и така осигуриха средствата за сделката за купуването на новите изтребители F16, съобщи dnes.bg.

 

С гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО парламентът реши да се увеличи размерът на разходите по бюджета на Министерството на отбраната за 2019 г. с 2,1 млрд. лева. БСП, "Воля", НФСБ и "Атака" бяха против.

 

Тъй като по време на дебата не бяха направени предложения за промени между първо и второ четене, управляващите предложиха актуализацията на бюджета да бъде разгледана и на второ четене. Това предизвика гнева на социлиастите, но в крайна сметка законът бе приет окончателно.


Четирите договора за покупката на новите изтребители и въоръжението е на обща стойност 1, 256 мрд. долара или около 2, 198 млрд лева. Затова правителството реши на военното министерство да бъдат отпуснати допълнително 2,1 млрд. лева за закупуването на 8 изтребителя F-16 блок 70.

 

Предвижда се също така през тази година да не бъдат разходвани 271 млн. лв., които са за реализиране на други проекти за модернизация на армията.

 

Така се предвижда увеличение на дефицита по държавния бюджет с 1 829,0 млн. лв. до 2 228,3 млн. лв.

 

Парите за изтребителите ще се платят наведнъж, тъй като досега българската държава няма големи доставки на въоръжение от САЩ.

Коментари ( 0 )