IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
20:20 | 17 септември 2019
Обновен: 21:19 | 24 март 2024

Удължават живота на 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" с 10 г.

"Шпионският скандал" нямало да повлияе на деловите възки с Русия

По материала работи: Пламен Янков
Удължават живота на 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" с 10 г.

Животът на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде удължен в началото на октомври за още 10 години, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Министърът участва в 17-о заседание на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, което се провежда в резиденция "Евксиноград".


По думите й впоследствие процедурата може да бъде повтаряна на 10 години, като максималният срок е 60 години.

 

Руският министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров, посочи, че достигането на "Турски поток" до границата между България и Сърбия се очаква да се случи до 1 януари 2020 г., така че да тръгнат първите доставки на газ.


В своето изявление пред журналисти двамата министри посочиха, че са обсъдили различни теми, които са от взаимен интерес. Като такива те посочиха енергетиката, туризма, селското стопанство, превозите на товари по море и други, предаде БТА, цитирана от dnes.bg.

 

Петкова каза, че към реализацията на АЕЦ "Белене" са заявили интерес водещи компании от ядрената енергетика от Русия, Китай, Франция, Корея, САЩ.

 

"Ние категорично сме заявили в процедурата за избор на стратегически инвеститор, че конструктор на проекта са партньорите от "Росатом" и на практика проектът не би могъл да се реализира без участието на тази компания", посочи Петкова. По думите й с това условие е запозната и ЕК.

 

За "шпионския скандал" у нас министър Мантуров каза, че този въпрос изобщо не е обсъждан на срещата на комисията. По думите му това няма да повлияе върху деловите отношения между двете страни.

Коментари

Новини Варна