IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
20:53 | 19 септември 2019
Обновен: 01:42 | 19 април 2024

Животновъди са притеснени заради увеличената популация от вълци в Сакар

РИОСВ: Има съмнения, че се слагат отровни примамки за хищника

По материала работи: Пламен Янков
Животновъди са притеснени заради увеличената популация от вълци в Сакар

Сред животновъдите в Свиленградско има напрежение заради щетите, които увеличената напоследък популация от вълци в защитена зона "Сакар" нанася на стопанствата.

 

Заради проблема инспекцията организира на 2 октомври среща в Свиленград с участието на широк кръг ведомства като Дирекцията по безопасност на храните, природозащитни организации, горско стопанство, полиция, прокуратура, засегнати животновъди и др, съобщиха от РИОСВ - Хасково, цитирани от dnes.bg.

 

Еколозите допълват, че има основателни съмнения, че стопани на селскостопански животни прибягват до забранени методи за намаляване на вълчата популация, като залат отровни примамки.

 

Като пример се посочва обстоятелството, че се наблюдава значителна смяна на партньорите при повечето от двойките царски орли, гнездящи в района, вероятно поради отравяне. Две от десетте територии на царския орел в Сакар планина през тази година не са заети от двойки птици, което е особено притеснително, изтъкват от РИОСВ.

 

На форума ще бъдат представени презентации по актуални въпроси от законодателството, международния опит, контрола и съвместните действия за предотвратяване използването на отровни примамки. Предвидена е и дискусия с цел споделяне на опит и идеи, свързани с конфликта човек - хищник и преустановяване на използването на отрови.

Коментари

Новини Варна