IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
10:05 | 7 октомври 2019
Обновен: 01:53 | 20 април 2024

Здравни специалисти излизат на национален протест

Очаква се 7 000 души от цялата страна да се съберат в София

По материала работи: Пламен Янков
Здравни специалисти излизат на национален протест

Здравни специалисти излизат на национален протест. Очаква се около 7000 души от цялата страна да се съберат пред сградата на Министерския съвет в София в понеделник. Част от исканията им са минималната заплата за всички сестри да е 900 лева и да имат по-добри условия на труд.

 

Миналата седмица заплатите на сестрите бяха повод за извънредна среща в Министерския съвет. След нея стана ясно, че допълнителните 50 милиона лева за възнаграждения ще бъдат осигурени от Здравната каса, а не от държавния бюджет. А синдикатите настояват и бюджетът на Здравната каса за догодина да се увеличи с 600 милиона лева.

 

В протеста в понеделник оабче няма да участват всички недоволни здравни специалисти. Част от тях се разграничават от демонстрацията и твърдят, че тя е "режисирана". В ефира на "Здравей, България" една от сестрите увери, че противопоставяне няма и определи недостига на медици като "заплаха за националната ни сигурност".

Коментари

Новини Варна