IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Общество
09:31 | 11 октомври 2019
Обновен: 18:10 | 22 март 2024

Колективният иск срещу НАП разделен на 157 дела

Според юристи това ще затрудни и ще забави процеса

По материала работи: Пламен Янков
Колективният иск срещу НАП разделен на 157 дела

Над 150 души заведоха колективен иск срещу НАП след рекордния теч на данни преди три месеца. Месец след внасянето на иска обаче пред него се появиха затрудения.

 

"От Административния съд в София разделиха исковата молба на гражданите на 157 отделни дела. Това е допустимо от закона, когато са налице съответните предпоставки, например, ако разглеждането на колективния иск би затруднило делото, в нашия случай не е така", коментира адвокатът Ивайло Юруков в "България сутрин", цитиран от dnes.bg.

 

По думите му мотивът на съда бил, че това е в интерес на ищците, но всъщност по този начин делата ще се забавят и затруднят.


Всеки от гражданите, завели колективен иск, иска по 1 000 лева обезщетение за разкриване на личната му информация заради това, че приходната агенция не е опазила тази информация, както е длъжна по закон.


НАП вече получи глоба от над 5 млн. лв. заради неопазване на личните данни на близо 5 млн. български граждани и фирми.

 

Приходната агенция на свой ред обяви, че ще обжалва акта на Комисията за защита на личните данни пред съда.

 

"Пострадах от теча на лични данни с оглед обстоятелството, че се появи възможността някой недоброжелател да ги използва и по този начин да ми навреди. Въпреки разделянето на 157 дела надеждата ми е, че съдът ще погледне на тях изключително обективно", изрази мнение адвокатът Георги Гочев пред Bulgaria ON AIR.

 

Според потърпевши заради разделянето на делата притесненията им ще продължават и те ще  продължават да бъдат уязвими.

Коментари

Новини Варна