IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
09:23 | 14 ноември 2019
Обновен: 02:06 | 19 април 2024

Ангелкова: Изпратихме добър летен сезон!

Все повече българи избират родните курорти, смята тя

По материала работи: Пламен Янков
Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ, АРХИВ

Изпратихме добър сезон дори сравнено с рекордната за туризма ни 2018 г." Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред "Монитор", цитирана от dnes.bg.

 

По думите й, още в края на миналата година е знаела, че ни очаква трудно и динамично лято.

 

Последните данни на Националния статистически институт показват, че за периода януари-септември 2019 г. туристическите посещения на чужденци у нас са 7 844 168, като отчетеният спад в сравнение с януари-септември на миналата година е от едва 0,8%.

 

Само от юни до септември визитите на чужди граждани, които са избрали България, са 5 401 139, което е понижение от 1,2 на сто спрямо летен сезон 2018 г.

 

През септември, който също причисляваме към летния сезон, имаме над 963 хил. чуждестранни визити. Намаленият брой туристи от някои пазари се компенсира с ръст от други. Една от основните причини за по-малкия брой чуждестранни туристи от Германия през летните месеци е силната конкуренция от Турция, Гърция, Кипър, Египет, Тунис. Друга причина бе относително ниският курс на руската рубла и евтините оферти от Турция за руснаците.

 

Спад наблюдаваме и от Румъния, но въпреки това румънците и тази година са най-многобройните чужди летовници у нас. Добри резултати обаче отчитаме при посещенията на туристи от Гърция - ръст с 4,7%, Украйна - с 24,3%, и Великобритания - с 20,6%. Туризмът е изключително конкурентоспособен икономически сектор. Затова се стремим да разработваме иновативни кампании.

 

Ангелкова опроверга твърденията за отлив на българските туристи по Черноморието. "Напротив, данните на НСИ показват, че за периода от юни до август 2019 г. пренощувалите българи в местата за настаняване с 10 и повече легла в област Бургас са с 23,3% повече спрямо същия период на 2018 г., в област Варна - с 1,9% повече, а в област Добрич ръстът е с 9,4 на сто. Това показва, че българите са по нашето Черноморие и избират родните курорти.", отсече тя.

 

Според нея, нараства делът и на туристите, които редуват дестинации в страната и в чужбина в търсене на различна почивка. През това лято туристическите посещения на българи, например в Гърция, са 661 хил., а гърците, дошли у нас, са 503 хил. Сами виждате, че разликата не е толкова фрапираща, колкото се твърди в общественото пространство.

 

Ангелкова обясни, че в министерството се опитват да привличат платежоспособни туристи. "Смятам, че в последните години успяваме да се справяме сравнително добре. От януари до август приходите от международен туризъм възлизат на над 2,8 млрд. евро, като спадът спрямо същите месеци на миналата година е само 0,3%.

 

Само за август 2019 г. приходите от международен туризъм възлизат на 788 млн. евро, като се отбелязва ръст от 1%. Така че смело можем да твърдим, че привличаме и висок клас посетители. Данните показват, че гостите все по-често избират висококатегорийните хотели. Богатата ни култура, историята, изкуството несъмнено ни дават много възможности за разработването на различни продукти. Има и туроператори, които са специализирани в тази насока, и ние като министерство, което провежда държавна политика в тази сфера.", обясни тя.

 

Министърът допълни, че се планира създаването на национален туристически регистър на туристическите забележителности, който ще обобщава всички тези възможности за културен туризъм - исторически и културни паметници, фестивали, събития. 27 културно-исторически, винено-кулинарни и спа дестинации също се доказаха като работещ инструмент, който да разширява крилата на сезона и да стимулираме пътуванията в месеците април, май, октомври и ноември.

Коментари

Новини Варна