IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
18:12 | 14 ноември 2019
Обновен: 02:06 | 19 април 2024

Слагат БДС стандарт на ръжения и пълнозърнестия хляб

Новите изисквания влизат в сила от началото на 2020-а

По материала работи: Пламен Янков
Слагат БДС стандарт на ръжения и пълнозърнестия хляб

Ръженият, ръжено-пшениченият и пълнозърнестият хляба вече ще се правят по стандарт. Предстои следващата седмица трите стандарта да бъдат одобрени от Българската агенция по безопасност на храните, потвърдиха от агенцията за “Труд”, цитирани от dnes.bg.

 

Очаква се изпълнителният директор на БАБХ да ги одобри. Досега утвърден стандарт “България” има за белия, типовия и хляба “Добруджа”.

 

Новите стандарти ще влязат в сила от началото на следващата година. Очаква се оттогава родните хлебопроизводители да започнат производство на трите вида хляб по новите стандарти и те да се появят в магазина.

 

Хлябовете, които носят печата стандарт “България”, трябва да отговарят на точно определени изисквания.

 

Те не съдържат никакви консерванти и добавки. Техните рецептури са прости – съдържат брашно, квас или мая, щипка сол за стабилизатор на химичните процеси и вода.

 

Националният браншови съюз на хлебарите и сладкарите са собственици на марката.

Коментари

Новини Варна