IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
19:49 | 15 ноември 2019
Обновен: 02:07 | 19 април 2024

От понеделник Перник ще има питейна вода по график

Въвеждането на воден режим се налага заради драстично намалелия обем на язовир "Студена"

По материала работи: Пламен Янков
От понеделник Перник ще има питейна вода по график

Кметът на Перник Станислав Владимиров подписа заповедта за въвеждането на воден режим. От 18 ноември перничани ще имат вода от 5.00 до 10.00 и от 17.00 до 22.00 часа, съобщи БНР, цитирано от dnevnik.bg. Въвеждането на воден режим се налага заради драстично намалелия обем на язовир "Студена".


Освен за Перник ограниченията ще важат и за град Батановци и за девет села.


Режимът е съобразен с изискванията на държавата месечният отток от язовир "Студена" да не надвишава 1 милион кубически метра.

 

Районната здравна инспекция задължи директорите на училищата и на детските градини да осигуряват необходимите количества минерална, изворна или трапезна вода за децата и учениците. Учебните и детските заведения трябва да разполагат с допълнителни съдове, снабдени с кранчета за измиване на ръце и съдове за достатъчно количество резервна вода за санитарните възли.


Сред мерките, предприети във връзка с режима, са извършване на ежедневна дезинфекция на подовете в помещенията, неколкократно ежедневно измиване и дезинфекция на тоалетните, както и дезинфекция на приборите, съдовете за хранене и чашите за вода след всяка употреба в детските заведения.

 

От здравната инспекция съобщиха, че се подготвят предписания за предприемане на хигиенни и противоепидемични мерки за всички учебни и детски заведения, които ще бъдат връчени в най-кратък срок. За изпълнението им здравните инспектори ще следят стриктно.


Перничани готвят протест заради кризата с водата. Недоволството е породено както от състоянието на язовир "Студена", чийто обем драстично спадна, така и от неяснотите около предстоящия воден режим. Организацията тече в социалните мрежи. Сред исканията е търсенето на съдебна отговорност от виновните за водната криза. Протестът е насрочен за 20 ноември от 9.00 часа пред сградата на ВиК.


По-рано министърът на регионалното развитие обяви, че се търсят алтернативи за снабдяването на Перник с питейна вода. 

Коментари

Новини Варна