IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
17:53 | 10 декември 2019
Обновен: 10:32 | 20 април 2024

Полицаи от Пиринско съдят МВР, искат си парите за извънреден труд

Подадени са около 150 молби

По материала работи: Пламен Янков
Полицаи от Пиринско съдят МВР, искат си парите за извънреден труд

Полицаи от Пиринско масово съдят МВР за неплатен извънреден труд. В районните съдилища в Благоевград, Петрич и Гоце Делчев са подадени близо 150 молби, в които полицаите настояват да им се изплатят изработените извънредни часове.

 

За всеки един от служителите на МВР сумата е различна и варира от 1500-1700 лв. за период от три години назад.

 

16 гранични полицаи вече осъдиха на първа инстанция МВР за неплатен извънреден труд. Те са предимно от Гоце Делчев.

 

Съдът бе назначил по всички дела съдебно-счетоводна експертиза, която установява, че полицаите са работили повече, отколкото им е платено.

 

Получавало се така заради липсваща в две наредби изрична регламентация за преизчисляване на нощния труд в дневен. Това обаче според съда означава само едно - че има празнота в нормативната уредба за отчитане на извънредния труд.

 

При наличие на такава непълнота в специалната уредба, касаеща служителите в МВР, се прилага друга Наредбата за структурата и организацията на работната заплата, според която нощните часове да се превръщат в дневни с коефициент 1,143, категоричен е съдът.

 

Така че МВР ще трябва да плати положения извънреден труд в едно с лихвите, казват магистратите, цитирани от "Труд" и dnes.bg.

Коментари

Новини Варна