IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
18:44 | 19 февруари 2020
Обновен: 18:21 | 13 март 2024

17 изисквания за стадионите, на които се провеждат международни мачове

Проверките ще се правят от комисиите към областните управители и те ще издават лицензите

По материала работи: Пламен Янков
17 изисквания за стадионите, на които се провеждат международни мачове

Стадионите, на които се провеждат международни футболни мачове, ще трябва да отговарят на определени изисквания. Комисии към областните управители пък ще проверяват дали са изпълнени критериите и ще издават лицензите. Това приеха депутатите от вътрешната комисия на първо четене с поправки в Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия.

 

По стария ред тези проверки се правеха от комисии към общините, но заради законодателни поправки те вече нямат такива функции. Също така има изискване това да става с държавен акт, който може да бъде издаван от областните управители.

 

Депутатът от ГЕРБ Маноил Манев, който е и един от вносителите на законопроекта, обясни пред Dariknews.bg, че промените се налагат, защото трябва да има орган, който да прави проверки и да издава лицензите. Също така трябва да се въведат и международните критерии за провеждане на футболни мачове под егидата на УЕФА.


От думите му стана ясно, че стадионите, на които и до момента са се провеждали такива срещи, и сега отговарят на изискванията.

 

Сред 17- те критерия са стадионите да имат камери, озвучителни уредби и седалки с минимум 30-сантиметрова облегалка.

 

„Те се отнасят само до онези стадиони, които ще правят състезанията по изискванията на УЕФА. Другите са оставени на БФС да си ги лицензират. Няма как да поставим на едно равнище Националния стадион и този в Мъглиж, например“, подчерта Маноил Манев.

 

Трябва да имаме лицензирани стадиони, посочи той по повод коментарите, че с поправките се спасява домакинството на България срещу Унгария в решителния бараж за Евро 2020 година, тъй като лицензът на Националния стадион за международни срещи е изтекъл.

 

„Ние трябва да имаме лицензиран стадион или лицензирани стадиони и това трябва да стане бързо. Естествено, че трябва да бъде и за мача с Унгария. Не може да допускаме да има липса на орган, който да издаде акта“, заключи той.

Коментари

Новини Варна