IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
12:30 | 23 февруари 2020
Обновен: 12:41 | 23 март 2024

Вторите проби потвърдиха тежкото замърсяване на р. Юговска

Отчетени са 12 милиграма на литър при норма на отпадъчни води 0,1 милиграма на литър

По материала работи: Ставри Таргов
Дани Каназирева.

Силно завишени стойности на свободни цианиди показва анализът на водните проби, взети от незаконната тръба на утаителя към хвостохранилището - Лъки 2. Отчетени са 12 милиграма на литър при норма на отпадъчни води 0,1 милиграма на литър.

 

Аналогични са и анализираните показатели от тръбите, отвеждащи дренажи води –13 милиграма на литър.

 

Данните са на Басейнова дирекция, като бяха оповестени от областния управител на Пловдив Дани Каназирева. Тя коментира, че тези стойности още веднъж потвърждават, че незаконно заустените води са с характер на отпадъчни и са източник на замърсяване на водите в реките Юговска и Чепеларска.

 

От направените анализи е установено, че в река Юговска, преди заустването на отпадъчните води от хвостохранилището не се открива наличие на свободни цианиди, а след заустването – тяхната концентрация превишава максимално допустимата концентрация (7 микрограма при норма 5 микрограма).

 

Както бе съобщено по-рано, при устието на река Юговска е установена същата наднормена стойност на свободни цианиди.

 

В пробите от всички 7 пункта по р. Чепеларска и р. Марица не са установени концентрации на свободни цианиди.

 

По случая с поредното замърсяване Каназирева е разговаряла и с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, тъй като министерството е страна по концесионния договор с „Лъки Инвест“ АД и като концедент следи за изпълненията на задълженията на концесионера.

 

Министър Теменужка Петкова е разпоредила незабавно извършване на проверка.

 

БНР

Коментари

Новини Варна