IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
20:16 | 28 октомври 2014
Обновен: 04:34 | 12 април 2024

Конституционният съд върна исканията за касиране на изборите

Върховният административен съд изпратил в КС 5 жалби на партии.

По материала работи: Борис Проданов
Конституционният съд върна исканията за касиране на изборите

Резултатите от изборите няма да бъдат касирани. Това става ясно от разпореждане на председателя на Конституционния съд Димитър Токушев.


Председателят на КС Димитър Токушев върна на ВАС всички механично препратени жалби с аргумента, че върховните съдии са били длъжни първо да ги проверят.


Миналата седмица Пленумът на Върховния административен съд (ВАС) изпрати в Конституционния съд 5 жалби на различни партии с искане за касиране на резултатите от парламентарните избори на 5 октомври.


Мотивите, с които Конституционният съд връща исканията за касиране, е че ВАС механично е препратил оспорванията на субектите, без да ги мотивира.


Според проф. Токушев ВАС е задължен да сезира Конституционния съд с мотивирано искане, с което да изрази доводи относно законността на изборите, което обаче от ВАС не е направено.


Исканията не съдържат мотиви защо съдът намира основание да сезира Конституционния съд. Този въпрос не е обсъждан по същество от пленума на Върховния административен съд, видно от приложените преписи от протоколи, се казва в разпореждането, подписано от Токушев.


КРОСС

Новини Варна