IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
21:27 | 28 юни 2016
Обновен: 19:45 | 19 април 2024

За нацизъм и комунизъм – три години затвор и глоба

Двете идеологии били опасни като радикалния ислям и фашизма

По материала работи: manager
За нацизъм и комунизъм – три години затвор и глоба

Проповядването на нацистката и комунистическата идеологии да се запишат редом до фашистката идеология и радикалния ислям като антидемократични и да се наказва с лишаване от свобода до три години или глоба до 5 000 лева. 
 

Това предвиждат внесените от трима депутати - Петър Славов и Мартин Димитров от Реформаторски блок и Методи Андреев ГЕРБ, промени в Наказателния кодекс.


"Историята е доказала, че по своята античовешка и антихуманна същност и жестокост идеологии като комунистическата и нацистката не отстъпват на фашистката", пишат в мотивите си тримата автори на поправките.
 

Те припомнят, че в България още през 2000 г. комунистическият режим е обявен за престъпен със закон.
 

Според Славов, Димитров и Андреев действащата норма в НК оставя впечатлението, че фашизмът е най-антидемократичната и най-антихуманната от всички антидемократични идеологии и затова е и изрично упоменат.
 

Депутатите отбелязват още, че приемането на предлаганите промени, наред с текстовете за обявяване на проповядването на радикалния ислям за престъпление, в сегашната сложна геополитическа обстановка следва да покаже, че за нас ценностите на свободата и обединена Европа не са просто кухи фрази, а осъзнат демократичен избор и всеки опит за тяхната насилствена и недемократична подмяна от радикални и ксенофобски течения ще бъде преследван с цялата строгост на закона и пресичан още в зародиш.
 

dnes.bg
 

Коментари

Новини Варна