IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
14:17 | 13 януари 2017
Обновен: 12:53 | 23 април 2024

Прокуратурата иска: Отстраняване на пловдивския кмет

Иначе Иван Тотев щял да притиска свидетели по делото за зоокъта

По материала работи: Пламен Янков
Прокуратурата иска: Отстраняване на пловдивския кмет

Софийска градска прокуратура внася искане за отстраняване на кмета на Пловдив Иван Тотев от длъжност, обяви Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор на брифинг в Съдебната палата.

 

Само преди три дни прокуратурата привлече като обвиняем кмета на града под тепетата заради изграждането на зоокъта в града. Според обвинението от този му акт са настъпили значителни вреди за общината в размер на 1 000 000 лева.


Прокуратурата твърди, че в периода 30 април – 17 ноември 2014 г. Иван Тотев е нарушил служебните си задължения по повод изграждане на "Зоокът" – Пловдив. Процедурата е проведена като пряко договаряне с изпълнителя в нарушение на Закона за обществените поръчки.

 

На кмета му бе наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 20 000 лева.

 

"Кметът на Пловдив първоначално е поискал изменение на мярката за неотклонение "парична гаранция" от 20 000 лева. Впоследствие оттегли искането си за това изменение на мярката, но на следващия ден отново подаде такова искане, като втория път е сезиран Софийския градски съд", поясни днес Арнаудова.

 

По думите ѝ в случая компетентният съд е Пловдивският окръжен съд и прокуратурата ще изпрати делото на Пловдивския окръжен съд, за да се произнесе по искането му за изменение на мярката.

 

"Едновременно с това СГП внася и искане за отстраняване на кмета на Пловдив Иван Тотев от длъжност, тъй като считаме, че са налице достатъчно доказателства за това, че той е извършил престъплението по служба и с оглед на неговото длъжностно качество е налице реална опасност, ако продължи да изпълнява тази длъжност, да повлияе на пълното и всестранно разследване по досъдебното производство", подчерта Арнаудова.

 

По думите й 90% от свидетелите по разследването се намират в служебна йерархическа зависимост от него и той в качеството на работодател на тези хора, би могъл да попречи на разследването.

 

Предстои Пловдивския окръжен съд да разгледа искането на прокуратурата за отстраняването на Тотев на открито заседание.

dnes.bg

 

Четете още Бъчварова поздрави ГДБОП за акцията във Варна

Специализирана полицейска акция се провежда във Варна

ГДБОП са влезли и на митницата на Варна-Изток

Коментари

Новини Варна