IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Политика
21:16 | 19 февруари 2017
Обновен: 20:21 | 19 април 2024

Какво ли искат САЩ? Постзападен световен ред?!

Мюнхенската конференция по сигурността приключи с много въпроси

По материала работи: Юлиян Атанасов
Какво ли искат САЩ? Постзападен световен ред?!

Това бяха думите, които мнозина искаха да чуят: "От името на президента Тръмп днес Ви уверявам, че Съединените американски щати стоят твърдо зад НАТО и ние ще изпълняваме непоколебимо нашите задължения, свързани с Трансатлантическия съюз."По време на речта си в събота, изнесена в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността, американският вицепрезидент Майк Пенс истински се стараеше да успокои страстите. "Щатите винаги ще останат Вашият най-важен съюзник", успокои той европейците.Пенс обаче не пропусна да подчертае, съвсем в стила на Тръмп, че европейските страни-членки на Алианса не плащат справедлив дял от разходите за общата сигурност.

 

Постзападен световен ред?

 

Въпреки приятелски звучащата реч на американския вицепрезидент, така и не стана ясно какви точно са външнополитическите намерения на неговия шеф. Сред европейските дипломати се говори, че все още не са изяснени детайлите "по нито един въпрос". А особено болезнена била липсата на позициониране в сирийския конфликт, посочва коментар на "Дойче веле".Няколко часа след Майк Пенс на сцената в Мюнхен излезе и външният министър на Русия Сергей Лавров. В речта си той апелира за "постзападен световен ред".В същото време той предложи на САЩ прагматични отношения и взаимно уважение."Ръководителите трябва да направят избор. Надявам се, че този избор ще бъде за демократичен и справедлив ред. Ако искате, наречете го "постзападен"." На тази конференция Русия бе всъщност една от най-силно критикуваните страни.

 

"Само заедно можем да се справим"

 

Що се отнася до участието на Ангела Меркел в конференцията, тя не спомена името на новия американски президент нито веднъж - макар че в речта ѝ често ставаше дума именно за Доналд Тръмп.Тя подчерта, че без САЩ  Германия и Европа не биха били в състояние да преборят ислямисткия терор: "Европейците не можем да спечелим сами битката срещу ислямизма. Нуждаем се от силата на САЩ".В речта си тя изтъкна още: "Светът се промени драматично. Липсва ни утвърден международен ред. Отношенията с Русия не са добри. Само заедно можем да преборим опасностите. Убедена съм, че конфликтите в този свят не могат да се овладеят от една-единствена държава", каза още канцлерката.

 

dnes.bg

 

Четете още: Най-дебелата жена на света тежи близо 500 кг!

Коментари

Новини Варна