IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Политика
14:07 | 20 февруари 2017
Обновен: 05:11 | 24 февруари 2024

Служебните министри се качиха на скъпите лимузини на НСО

Позицията на проф. Огнян Герджиков, министър-председател на служебното правителство, е, че право на членовете на Министерския съвет, както и на всички други, които могат да се ползват от този транспорт, е да вземат решение дали да се възползват или не.

По материала работи: manager
Служебните министри се качиха на скъпите лимузини на НСО

Служебните министри нарушават решение на Министерския съвет, като ползват превоз от Националната служба за охрана, пише в материал на dnes.bg по темата. От първия си ден като министри членовете на правителството на Огнян Герджиков се возят на "Ауди"-та и "Мерцедес"-и от Националната служба за охрана.
 

В същото време обаче има решение на Министерския съвет, че министрите и вицепремиерите нямат право на транспорт от НСО, показа проверка в правителствената система за правна информация. То е прието от правителството на 24 март миналата година по предложение на тогавашния министър-председател Бойко Борисов, който свали министрите си от лимузините на службата за охрана, за да се пестят разходи на държавата. Решението не е отменяно от служебния кабинет.
 

"Да се преустанови ползването от заместник министър-председателите и министрите на специализиран транспорт по Закона за Националната служба за охрана, считано от 1 април 2016 г.", пише дословно в решението на правителството.
 

Във връзка с появилите се медийни публикации и запитвания от средствата за информация, министър-председателят нареди необходимата проверка и разпространяването на коректна информация по темата за специализирания транспорт, осигуряван от Националната служба за охрана.

 

Според действащия от 1.11.2015 г. Закон за Националната служба за охрана (НСО), раздел II, списъкът на охраняваните лица включва президента, председателя на Народното събрание и министър-председателя. Чл. 21 от закона уточнява, че „Специализиран транспорт в мирно време се осигурява на: членовете на Министерския съвет, членовете на Конституционния съд, заместник-председателите на Народното събрание, председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд, омбудсмана, кмета на столицата“.

 

С решение на Министерският съвет от април 2016 г. е преустановено ползването от заместник министър-председателите и министрите от предишния кабинет на специализиран транспорт НСО.

 

Позицията на проф. Огнян Герджиков, министър-председател на служебното правителство, е, че право на членовете на Министерския съвет, членовете на Конституционния съд, заместник-председателите на Народното събрание, председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд, омбудсмана и кмета на столицата е да вземат решение дали да се възползват или не от предвидената в закона възможност. Не съществува правно основание с акт на Министерския съвет да бъде дерогирана като цяло разпоредба на закон.

Коментари

Новини Варна