IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
21:36 | 27 март 2017
Обновен: 05:18 | 24 февруари 2024

Eксперти: Гражданите изземат все повече ролята на политиците

Стратегията е властта да не е концентрирана в една партия, каза проф. Ана Кръстева

По материала работи: Ставри Таргов
Eксперти: Гражданите изземат все повече ролята на политиците

Гражданите изземат все повече ролята на политиците, обяви в студиото на предаването "Денят ON AIR" политологът проф. Ана Кръстева. "Ако не отдавна гражданите бяха нетърпеливи, вече това се обърна.

 

Все повече елитите ги предизвикват и хоризонта на следващите избори е поставен прекалено късо. Никой не говори за 4г. мандат", сподели проф. Кръстева.  Тя допълни, че в крайна сметка стратегията на гражданите е да не се концентрира властта само в една партия.  "Изборът на Радев беше ясното желание на гражданите да не дават цялата власт в ръцете на една партия. Сега същата логика беше проявена. Махалото отиде в другата посока - ГЕРБ", отчете тя.

 

От своя страна политологът Димитър Ганев каза, че резултатите от президентските избори се дължат до голяма степен и на слабата кандидатура на ГЕРБ. "Това, което видяхме на президентските избори, се дължеше на слабата кандидатура на ГЕРБ в лицето на Цецка Цачева. Резултата на Цачева, и на Радев, не беше резултат на собствените им партии", сподели мнението си той.  

 

Попитани дали може да очакваме протести по отношение резултата от изборите и до колко референдумът на Слави Трифонов ще помогне за това, политолозите казаха, че не бива да му се дава прекалено много тежест.  

 

"Този път няма да стане с протести. Всички малки партии губят от налагането на мажоритарната избирателна система. Те няма да позволят тя да се наложи, особено Патриотите", каза Ганев.  

 

Професор Ана Кръстева допълни, че ГЕРБ са пряко заинтересовани от налагането на мажоритарната избирателна система и тъй като това е една от точките на референдума на Слави Трифонов, няма да се стигне до протести за това.

 

"ГЕРБ ще се опитат да направят всичко възможно да реализира референдума на Трифонов. Те са пряко заинтересовани и няма да върнат мандата. Няма да се наложи да се протестира срещу тях, защото те искат тази промяна", обясни тя.

Видео от разговора вижте на сайта на телевизия Bulgaria On Air

Коментари

Новини Варна