IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
12:34 | 27 март 2017
Обновен: 05:17 | 24 февруари 2024

Образуваха 91 досъдебни производства за нарушаване на избирателните права

Най-много са нередностите в Бургас и Велико Търново

По материала работи: Ставри Таргов
Образуваха 91 досъдебни производства за нарушаване на избирателните права

91 досъдебни производства за нарушаване на избирателните права на гражданите са образувани в страната по време на провеждането на изборите за 44-то Народно събрание, съобщиха от прокуратурата. Образувани са близо 800 преписки.

 

Само от деня за размисъл до снощи - в 21 часа, досъдебните производства са скочили от 62 на 91. До 25-и март най-много са били делата в съдебен район София, но през последните часове преди вота и до края на деня за гласуване първенството вече е на Бургас и Велико Търново - с по 22 изборни дела, следват апелативен район София, Варна и Пловдив.

 

Девет от сигналите, постъпили в прокуратурата, са били препратени в ЦИК, Сметната палата и други компетентни органи.
Кампанията за 44-то Народно събрание приключва с образувани близо 800 преписки и почти 600 постановени откази. По останалите 200 сигнала работата продължава.

 

От прокуратурата не уточняват какви са доминиращите престъпления, свързани с избирателните права на гражданите.
Вчера главният прокурор Сотир Цацаров каза, че делата са повече в сравнение с предсрочните избори през 2014 година, както и че работата на МВР, прокуратурата и ДАНС този път е "доста интензивна", а схемите за купуване на гласове са старите.

БНР

Коментари

Новини Варна