IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Политика
10:43 | 27 април 2017
Обновен: 10:36 | 21 април 2024

Бойко Борисов взе мандата за съставяне на кабинет от президента Румен Радев

ГЕРБ и „Обединени патриоти” подписаха коалиционното споразумение

По материала работи: Слав Велев
Бойко Борисов взе мандата за съставяне на кабинет от президента Румен Радев

Президентът Румен Радев  връчи мандат за съставяне на правителство на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Борисов получи мандата като кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарна група в 44-ото Народно събрание. Той има срок от една седмица, в който да върне мандата на президента - изпълнен или неизпълнен.

 

Президентът поздрави Бойко Борисов и Цветан Цветанов за подписания документ и коментира: „Надявам се Вие и Вашите коалиционни партньори да излъчите убедителни кандидати за министри, вярвам, че ще отговорите с Вашата управленска програма на най-насъщните очаквания – сигурност, доходи, справедливост, законност”.

 

Цветан Цветанов декларира от името на ПГ на ГЕРБ, че премиерската номинация е Бойко Борисов. Бившият – и бъдещ, премиер не коментира нищо пред камерите, но Румен Радев се обърна към него с думите: „Убеден съм, че опитът от миналото ще бъде Ваш добър съветник”.

 

 

В последните два дни държавният глава проведе консултации с лидерите на парламентарно представените политически сили. След разговора с Радев  лидерът на ГЕРБ заяви, че министрите в третия му кабинет може да бъдат обсъждани едва на 3 май.

 

ГЕРБ и „Обединени патриоти”  подписаха коалиционното споразумение за новия кабинет. Това се случи  в НС  малко преди лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и заместникът му Цветан Цветанов да заминат за „Дондуков” 2, за да получат управленския мандат от президента Румен Радев.

 

Разговорите за кабинет продължават, като имената на министрите се очаква да станат ясни буквално в последния момент. Голяма част от тези, които ще излъчи ГЕРБ, най-вероятно ще са от предишните две правителства на партията.

 

Борисов има една седмица да реализира успешно мандата и очакванията са, че на 4 май новото правителство ще положи клетва.

 

За момента е ясно, че в него ще има четирима вицепремиери, някои от които ще поемат и министерства.

Структурата ще повтаря тази от предишния му мандат, но ще се вземе предвид, че ни предстои председателство на ЕС в първата половина на 2018 г.

 

Разпределението на министерските постове ще стане чрез анекс, който ще бъде изработен след празниците. Анексът ще е неразделима част от коалиционното споразумение.

 

Причина за забавянето на разпределението на министерските постове е това, че двете формации все още не са се разбрали кои ведомства ще бъдат дадени на Патриотите.

 

 

 

Очаква се коалиционното правителство между ГЕРБ и "Обединени патриоти" да бъде избрано от парламента на 4 или 5 май.

 

Най-вероятно служебният премиер проф. Огнян Герджиков ще отчете мандата си във вторник следващата седмица.

Коментари

Новини Варна