IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Политика
18:26 | 16 май 2017
Обновен: 14:18 | 19 април 2024

По квотите на ЕС сме приели едва 29 мигранти

По материала работи: Борис Проданов
По квотите на ЕС сме приели едва 29 мигранти

България досега е приела 29 мигранти по квотите на ЕС, при поето задължение да подслони 1302 души.


Това показват последните данни, представени днес от Европейската комисия, предаде БТА.


Пристигналите у нас по квотите мигранти са дошли от Гърция. От тази страна са били подадени 530 молби за разселване в България, а нашата страна е поела обещанието да приеме 831 души.


От Италия са подадени 140 молби и е поето обещание за приемането на 471 души. Няма данни у нас да са пристигнали мигранти от Италия, нито сирийски бежанци от Турция досега. България е дала обещание да приеме от Турция 50 сирийци.


България и Словакия следва да проявят повече гъвкавост по отношение на своите предпочитания и да започнат да приемат мигранти от Италия възможно най-скоро, заявява ЕК.


Комисията отчита, че до края на април общо в ЕС са били разселени 18 418 мигранти от Италия и Гърция, и това, според институцията, доказва, че квотите работят, ако има воля за изпълнението им. Някои държави в ЕС все още не са приели нито един разселен мигрант.


От Турция досега в ЕС са били приети 16 163 сирийци и това се равнява на над две трети от договорените бройки по споразумението с Анкара.


Унгария, Полша и Австрия остават единствените държави в ЕС, които досега не взели нито един мигрант по квотите, а Чехия не е участвала в разпределението повече от година.


ЕК призовава Унгария и Полша да започнат незабавно да изпълняват квотите, и Чехия незабавно да възобнови участието си. Ако не бъдат предприети действия, ЕК ще изложи в следващия си доклад през юни своята позиция за започване на процедури за нарушение.

Коментари

Новини Варна