IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Политика
19:41 | 16 май 2017
Обновен: 20:00 | 23 февруари 2024

Румен Радев: Президентът не е следовател и не е разследващ

Това каза държавният глава по повод на писмото на председателя на ВКС Лозан Панов с искане за специална комисия по случая "ЦУМ-гейт

По материала работи: Борис Проданов
Румен Радев: Президентът не е следовател и не е разследващ

Президентът, съгласно правомощията, които му дава Конституцията, не е следовател и не е разследващ орган. Това каза пред журналисти във Велинград президентът Румен Радев по повод на писмото на председателя на ВКС Лозан Панов с искане държавният глава да сформира специална комисия по случая "ЦУМ-гейт".


Радев уточни, че е изпратил писмо с отговор до Панов, като отбеляза, че няма практика да изпраща отговорите си първо по медите. По думите на Радев медиите могат да поискат от самия Панов съдържанието на отговора му. "В най-общи линии аз споделям тревогата на г-н Панов за състоянието на съдебната система, но в същото време буди недоумение фактът, че точно съдия номер едно ме призовава в разрез с Конституцията да сформирам специална комисия за разследване на случая", каза президентът. Той отбеляза, че Лозан Панов се позовава на решение номер 25 от 1995 година на Конституционния съд. В него е казано, че при определени политически ситуации президентът има право на извънконституционна намеса, което се изразява в писмени и устни изявления. Радев подчерта, че в случая прави точно това - устно изявление.


"Всички ние очакваме нашата съдебна система, използвайки всички органи, инструментариуми и механизми по Конституция, да докаже своята самостоятелност и независимост и да се справи с тези проблеми", каза още държавният глава. По думите му "дневният ред на България не са крамолите във ВСС". "Ние очакваме този Съдебен съвет да бъде пример за разум, за мъдрост и за гражданска отговорност", добави Радев.


Президентът обяви, че на 30 май ще свика Консултативният съвет за национална сигурност, като темата ще бъде "Рискове и заплахи за националната сигурност и необходимите мерки за нейната подкрепа". Съветът ще разгледа рисковете от външен и вътрешен характер. Държавният глава ще поиска да бъдат представени състоянието на отговорни държавни органи и институции, които трябва да гарантират националната сигурност и да бъдат набелязани комплексни мерки. "Не искам въпросите и мерките за нашата сигурност да бъдат решаване на парче и конюнктурно, каза Румен Радев. По думите му това трябва да бъде всеобхватна политика, която да започне с нормативни промени и да премине през функционални, организационни и ресурсни мерки.


В отговор на журналистически въпрос за идеята президентът да поеме мажоритарното райониране на страната Румен Радев посочи, че президентът няма такива правомощия. "Винаги съм казвал, че България е парламентарна република, но виждам, че някои депутати се държат все едно сме президентска република. Ако наистина го искат - нека да го кажат; ако не - да не бягат от своята отговорност", заяви държавният глава. Той добави, че президентската институция няма експертността и капацитета да реши такова райониране.


Във Велинград президентът Румен Радев посети Дневен център за деца и се срещна с кмета на града Костадин Коев. По-късно тази вечер той ще се включи в честванията на Априлското въстание в град Батак.


БТА

 

Още по темата: Президентът: Да приобщим националната отбранителна индустрия към европейската

Коментари

Новини Варна