IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
16:56 | 13 септември 2017
Обновен: 20:12 | 23 февруари 2024

Чистотата на атмосферния въздух ще е приоритет за председателството ни на ЕС

Това обяви министърът на околната среда и водите Нено Димов

По материала работи: Борис Проданов
Чистотата на атмосферния въздух ще е приоритет за председателството ни на ЕС

Приоритетна тема на Българското председателство на ЕС ще е подобряване качеството на атмосферния въздух. Това обяви министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на представяне на приоритетите сектор „Околна среда“ пред ресорната комисия в НС днес. Според него предвидените инициативи са свързани с популяризиране на използването на различни механизми, включително иновативни решения, за подобряване на качеството на атмосферния въздух. „Това е и основната тема на конференцията на високо ниво, посветена на екоиновациите, която ще организираме съвместно с Европейската комисия“, съобщи Димов. Конференцията е част от календара на Българското председателство и ще се проведе в София в периода 5-6 февруари 2018 г.


В края на годината се очаква ЕК да приеме стратегия за пластмасите в кръговата икономика, насочена към решаване на проблеми като годността за рециклиране, биоразградимостта, наличието на опасни вещества в някои пластмаси и морските отпадъци. „Българското председателство ще предложи дебат по тази инициатива, която ще е част от дневния ред в рамките на работните органи на Съвета на ЕС“, каза още Нено Димов.


Министърът обобщи, че основен приоритет на европейско ниво е запазването на високите стандарти за опазване на околната среда и качеството на живот на населението чрез устойчив растеж и „зелена икономика“. Държавите в Тройката, в която е и България, поставят акцент в общата си програма върху прехода към кръгова икономика при ефективното използване на ресурсите и намаляването на въздействието върху околната среда. Приоритет на трите председателства е и прилагането на договореностите по Парижкото споразумение в областта на климата чрез приемане на законодателството в сектора за периода до 2030 г.


„Имаме обща програма на трите държави в областта на околната среда, насочена към постигане на устойчив растеж посредством екоиновации. Целта ни е създаване на благоприятстваща среда и условия за прилагане на екоиновативни решения, посредством законодателните и политически инициативи, разглеждани в периода юли 2017 г.-декември 2018 г.“, съобщи Димов пред депутатите.

 

БГНЕС

Коментари

Новини Варна