Заявления за обезщетения и изплащането им ще става изцяло по електронен път
Публикувана: 13 Sep 2017 | 16:42

Подаването на заявления за краткосрочни и дългосрочни обезщетения и изплащането им изцяло по електронен път беше обявено като приоритет на кандидата за управител на НОИ Ивайло Иванов по време на изслушването му от парламентарната социална комисия. Той представи концепция за управление на НОИ за периода 2017-2021 година.


Пред журналисти Иванов уточни, че ще се опита това да се случи в максимално кратки срокове - вероятно от 2019 г., заедно с възможността осигурителният стаж да може да се проверява електронно. По думите на кандидата за управител на НОИ така ще бъдат улеснени хората, няма да се редят на опашки и да чакат. Ще се запази обаче възможността за тези, които не могат да подават заявления електронно, да го правят и по старите начини.


Изплащането на обезщетения по електронен път е програма на електронното правителство, която предвижда в момента, в който се определи обезщетението, да можеш да го получиш директно по дебитната карта.


Уведомителните писма от НОИ също ще се изпращат все повече по електронен път, като предварително ще се набавят възможно най-много електронни адреси. Така ще бъдат спестени много пари, каза Ивайло Иванов.


Пред социалната комисия кандидатът за управител на НОИ обяви, че няма да прави съкращения в осигурителния институт. В момента 3467 служители работят там. Преди две години, когато беше направена административна реформа, 10 процента от щатните бройки бяха съкратени - близо 360 души, и в момента служителите са точно толкова, колкото трябва да бъдат, отбеляза Ивайло Иванов. По думите му на този етап не се предвижда и увеличение на работещите, но вероятно с новите функции, които ще бъдат вменени около експертизата на работоспособността, ще трябва да се укрепи капацитетът за допълнителни дейности.


Депутатите от социалната комисия определиха Ивайло Иванов като доказан експерт в социалната област и безспорен професионалист. Той е зам. социален министър в момента.


БТА

Коментари ( 0 )