IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Политика
14:12 | 17 септември 2017
Обновен: 13:39 | 24 април 2024

Радев посрещна посетители в Деня на отворените врати

Държавният глава покани хората в кабинета си

По материала работи: Ставри Таргов
Радев посрещна посетители в Деня на отворените врати

Невръстни желаещи за бъдещ президент и вицепрезидент имаше още в първата група посетители в Деня на отворените врати, с който администрацията на държавния глава се включва в инициативата "Европейски дни на наследството-2017 г.". Вратите са отворени за граждани от 10.00 ч. до 16.00 ч. днес.

 

Президентът Румен Радев прие в Гербовата зала първите гости на "Дондуков" 2. Той ги поздрави с днешния празник, който по думите му ни зарежда с много вяра, надежда и любов, и каза, че за него и екипа му е удоволствие да представят на посетителите интериора на сградата и основните функции на институцията.

 

След снимки с всички желаещи Румен Радев покани хората в кабинета на държавния глава. Там "подложи на изпит" най-ентусиазираните деца. Първият въпрос беше да познаят кой е столът на президента - най-бързо се справи 6-годишният Николай Гроздев и зае мястото. След успешния отговор и на въпроса кое е българското знаме държавният глава му каза, че е готов за президент.

 

Радев изпрати гостите, като ги покани отново да дойдат, и те продължиха по предвидения за Деня на отворените врати "маршрут". Следващите "спирки" бяха кабинетът на вицепрезидента Илияна Йотова и Президентската библиотека.
Седемгодишният Васил Петлешков успя пръв да седне на стола на вицепрезидента, след като Илияна Йотова прие посетителите.

 

Тя се запозна с най-нетърпеливите от тях - децата, а после разказа за правомощията на вицепрезидента, между които е отговорността за българите в чужбина.

 

Това предизвика въпрос по повод на ограниченията от украинския парламент за изучаването на майчин език от малцинствата.

 

Йотова отбеляза, че ще изрази лично мнение и каза, че се надява президентът Порошенко да наложи вето. Иначе по думите й може да се затрудни процесът за присъединяване на Украйна към ЕС заради нарушаване на правата на малцинствата.

 

Надявам се да не се стигне дотам, а с общите усилия на България и на Унгария, Румъния и Полша, които имат същия проблем като нас, въпросът да бъде решен, каза вицепрезидентът Илияна Йотова, съобщава БТА.

Dnes.bg

 

Коментари

Новини Варна