IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Политика
17:51 | 20 септември 2017
Обновен: 09:21 | 20 април 2024

Каним полски фирми у нас

България и Полша са от една черга, каза Бойко Борисов на съвместния форум

По материала работи: Ставри Таргов
Снимка БТА.

Полша и България са много важни политически и икономически партньори. Това каза министър-председателят на Полша Беата Шидло по време на откриването на българо-полския бизнес форум в "София Тех парк".

 

Полският премиер добави, че в ЕС двете държави се подкрепят по много въпроси. По думите й Полша и България са понесли много трудности, за да постигнат добри икономически резултати, но са успели. Беата Шидло заяви, че Полша много държи на икономическото сътрудничество с България, като българо-полският бизнес форум е потвърждение за това, предаде БТА.

 

Беата Шидло обяви, че вече има успешно реализирани бизнес проекти между двете държави, допълвайки, че полските фирми могат да се похвалят с добри резултати на българския пазар. Тя добави, че полските фирми имат голям опит в областта на инфраструктурните проекти и се надява, че България ще се възползва от този потенциал.

 

Българският премиер Бойко Борисов заяви, че България и Полша водят балансирана и отговорна политика. Той добави, че в момента в България активно се работи по административната реформа, за да се облекчи максимално бизнес средата.

 

Борисов се обърна към полските фирми, изтъквайки предимствата за инвестиции в България - 10 на сто плосък данък, 20 на сто ДДС, нулева инфлация и стабилен лев, обвързан с валутен борд. Той се похвали, че българската икономика в момента бележи ръст от 3,6 на сто, като се надява до края на годината да достигне 4 на сто.

 

Според българския премиер България и Полша "са от една черга". "Минали сме през Варшавски договор и СИВ. Взели сме си поуките. Няма друга алтернатива освен ЕС. Единството, солидарността и разбирателството е най-добрият път", категоричен бе Борисов.

 

На българо-полски бизнес форум в състава на делегацията от Полша са включени над 15 полски компании и представители, които проявяват интерес към осъществяване на търговски връзки с български фирми.

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна