IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
14:16 | 5 декември 2017
Обновен: 17:59 | 24 февруари 2024

Румен Радев се срещна с генералния директор на ЮНЕСКО

Продължава визитата на държавния глава във Франция

По материала работи: Слав Велев
Снимка: Юнеско

Продължава тридневното посещение на президента Румен Радев във Франция. Снощи той се срещна с наши сънародници, които живеят във Франция.

 

Днес по обяд Радев той посети ЮНЕСКО и се срещна с новия генерален директор Одре Азуле.

 

Държавният глава посочи пред медиите, че г-жа Азуле го посрещнала с думите: „Заповядайте, това е българска територия” – заслуга, която Радев отдаде на предшественицата на Азуле - Ирина Бокова.

 

По време на срещата двамата са обсъдили важни теми като образование, опазване и развитие на културното и историческо наследство. „Поставих въпроса дали може да разчитаме на ЮНЕСКО за помощ във всички дейности при археологически разкопки, знаете, че в България имаме още много какво да откриваме, не ни достигат средства”, заяви Радев и продължи: "Говорихме как да се разшири дейността по опазването на това наследство, така че да бъдат инкриминирани всички опити за кражба на културно и историческо наследство, включително и на международно ниво”.

 

По-рано днес той се е срещнал и с представители на местния бизнес. Сред тях е имало компании, работещи в сферата на авиацията, земеделието и хранителната промишленост.

 

 

Румен Радев посочи, че е оптимист за инвестиции във високите технологии в България.

 

В края на визитата си президентът Радев ще лети с военен самолет „Рафал”. По думите на българския държавен глава Еманюел Макрон му е дал идеята и това е било предложение, което не може да се откаже.

 

btvnovinite.bg

Коментари

Новини Варна