IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Политика
14:32 | 7 февруари 2018
Обновен: 02:45 | 26 март 2024

Плевнелиев: Действията на Ненчев за ремонта на МИГ-овете бяха в синхрон с държавната политика

Президентът беше свидетел по делото срещу Ненчев, който е подсъдим за ремонта на двигателите на самолетите

По материала работи: Слав Велев
Плевнелиев: Действията на Ненчев за ремонта на МИГ-овете бяха в синхрон с държавната политика

„Действията на бившия военен министър Николай Ненчев за ремонта на самолетите МиГ-29 от Полша бяха в синхрон с държавната политика”, заяви президентът (2012 – 2017) Росен Плевнелиев.

 

Президентът беше свидетел по делото срещу Ненчев, който е подсъдим за ремонта на двигателите на самолетите. Според прокуратурата в периода май-септември 2015 г. той скрил в касата си договор с „РСК МИГ” и започнал преговори с Полша.

 

Плевнелиев разказа пред градския съд за заседанието на КСНС, което се е състояло след срещата на НАТО в Уелс през 2014 г. На заседанието било коментирано решението на Алианса всяка страна да увеличи парите си за отбрана до 2% от БВП.

 

Бившият президент коментира още, че на заседанието на КСНС на 27 април било коментирано Министерският съвет да внесе програма за развитие на въоръжените сили. Освен това достигане на средствата в срок до 2024 г., както и инвестиции в областта на отбранителните способности така, че да отговарят на стандартите на НАТО.

 

Междувременно Плевнелиев разказа как много пъти в кратък период от време руски военни самолети са доближавали българската зона за отговорност. И понеже нашите самолети не можели да бъдат разпознавани като приятелски, на срещата в Уелс била дадена за пример Полша, която ремонтирала своите МИГ 29.

 

Плевнелиев казал това на Ненчев, а Полша от своя страна дори предложила много изгодни условия за нашите самолети, за разлика от доста по-тежките условия на руската страна. За да бъде коментирана и полската оферта, дори били взети предвид санкциите по отношение на Русия.

 

Росен Плевнелиев припомни за тежкото състояние на авиацията ни и даде за пример инцидента с катастрофирал самолет по време на учение.

 

btvnovinite.bg

 

Четете още:   

Коментари

Новини Варна