НС отхвърли ветото на президента за земите с променено предназначение
Това стана с гласовете на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля"
Публикувана: 15 Feb 2018 | 10:56

Парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за посевния и посадъчния материал, с които се изменя Законът за опазване на земеделските земи, предава БТА. Оспорените текстове са свързани с изменените правила за промяна на предназначението на земеделски земи.

 

Със 124 гласа "за", 73 "против" и 6 "въздържал се" мнозинството в парламента прие повторно промените в закона и на практика отхвърли ветото. От ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" подкрепиха измененията, а от БСП и ДПС се обявиха против тях.

 

Държавният глава не бе съгласен с новите правила. Според него те не изпълняват конституционното задължение на държавата за особена закрила на земята и промяна на предназначението й само по изключение при доказана нужда.

 

Законът бе приет от Народното събрание на 24 януари 2018 г. Той позволява на собствениците на ниви, които са сменили предназначението им, но не са реализирали строителство в срок, все пак да имат право на инвестиции, вместо земите да станат отново земеделски.

 

Investor.bg

 

 

Коментари ( 0 )