Възстановка на събитията от преди 140 г. направиха във Видин
Публикувана: 3 Mar 2018 | 16:02

Във Видин в честванията за Националния празник включиха и възстановка на събитията от преди 140 години, представена от  патриотичния клуб “Бдинци“. Честванията започнаха от монумента във видинското село Иново.

 

През януари 1878 година в района се водят едни от най-тежките и решаващи сражения. Заупокойна молитва пред паметника отслужи архимандрит Антим, протосингел на Видинска света митрополия: „Затова и ние днес като свидни рожби на майка България с благодарност свеждаме чела пред тези славни воини“. Празнично шествие тръгна от музей “Конака“ в град Видин до площад “бдинци“.

 

На официалната церемония за Трети март кметът Огнян Ценков заяви: „В този тържествен ден нека бъдем единни в своята почит към славното ни минало. Честит празник!“.

 

Трети март за видинчани е светла дата: „Една благословена свята дата за българския народ и повод за гордост за всеки един българин, където и да е“. „Благодарим за Освобождението на България и на нашите съседи румънци, защото те имат голям дял в освобождението на Видин“.

 

БНР

 

Още по темата: Владиславово почете героите на Трети март (СНИМКИ)

Коментари ( 0 )