IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Политика
12:59 | 12 март 2018
Обновен: 08:33 | 25 април 2024

Борисов в Скопие: Да не забравяме грешките, да работим заедно!

Премиерът почете паметта на депортираните от Македония евреи

По материала работи: Ставри Таргов
Борисов в Скопие: Да не забравяме грешките, да работим заедно!

"На Балканите трябва да работим заедно, народите ни да живеят щастливо. Никога да не го забравяме, но да остане в историята. Ако сегашните политици допуснем такива събития, значи сме много глупави". Това заяви премиерът Бойко Борисов в Скопие, където заедно с македонския си колега Зоран Заев участва във възпоменателна церемония по повод 75-годишнината от депортирането на евреите от територията на Република Македония в нацистките лагери.

 

Борисов каза още, че не трябва да се забравя всеки човешки живот.
"Светла им памет, не сме ги забравили, те са в нашето съзнание. Затова сме дошли да почетем тези, които не са се измъкнали от нацистката машина", каза Борисов в речта си.

 

В Скопие премиерът е придружаван от представители на еврейската общност в България.
"Днес е слънчево и хубаво време, приятели сме, ако се опитаме да си представим нацистите, които са били тук какви нечовешки неща са направили с живи човешки същества. В събота в една от най-големите Синагоги и със сигурност най-красивата в София имаше тържество, в което бяха представители на еврейските комитети по света и на много скъпи гости", каза премиерът и подчерта, че българският народ в тези най-жестоки времена е успял да спаси 48 000 евреи и затова заслужава голямо уважение.

 

"Само преди 20 години на територията на Балканите се разиграха не по-малко жестоки кръвопролитни събития. Затова смисълът освен да изкажем своя поклон и скръб към убитите, е да разберем, че на Балканите трябва да градим, да работим заедно, да вървим към по-добро устройство, народите ни да живеят щастливо и всичко това да остане в историята", каза той.

 

Борисов е първият български правителствен ръководител, който участва в отбелязването на годишнина от отвеждането в лагера "Треблинка" и загинали там македонски евреи. По времето на тези събития България е получила от нацистка Германия правата за административно управление на територията, но не и възможността да направи свои граждани всички живеещи на тях. За евреите от тези земи е било забранено да получат българско поданство и те остават под юрисдикцията на нацистките власти, припомнят от правителствената пресслужба.

 

По думите на премиера на Република Македония Зоран Заев, присъствието на колегите му от България, Босна и Херцеговина, на представители на румънския парламент и на дипломати от други държави, е показателно за направения цивилизационен избор.

 

"Историята се повтаря само за тези, които остават слепи за изводите от нея", каза той. Заев посочи, че днес преговаряме поуките от миналото, "за да осветлим допълнително пътя си към бъдещето, който сме избрали заедно. Приемането на различията, сътрудничеството и приятелството са ценностите, които приемаме и ще поддържаме с всичките си дела, за да не се повтаря никога това".

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна