IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Политика
20:25 | 27 март 2018
Обновен: 14:46 | 28 март 2024

Омбудсманът предлага физически лица да обявяват личен фалит

300 000 българи не могат да плащат вноските си по кредити

По материала работи: Борис Проданов
Омбудсманът предлага физически лица да обявяват личен фалит

Физическите лица да обявяват фалит, ако не могат да изплатят задълженията си. Такова предложение направи омбудсманът Мая Манолова. По думите й в момента просрочените заеми у нас са на стойност 4,7 млрд. евро.

 

300 000 българи не могат да плащат вноските си по кредити за повече от 6 месеца. Това показва проучване, направено от началото на годината досега, по поръчка на Българския институт за правни инициативи. А за почти половината от тях причината е, че са останали без работа.

 

Голяма част от тези хора са изтеглили кредит за ремонт на жилище, покупка на битова техника, кола, апартамент и дори за ежедневни нужди, като храна и лекарства.

 

Преди години мъж става поръчител на приятели, които не успяват да погасят задълженията. 8 години вече е преследван от финансови институции, които търсят парите.

 

„Ние сме гаранти, взеха и нашето имущество и в момента и аз и съпругата ми практически сме на улицата, живеем по приятели, по милост, работим и на черно. Имаме горе-долу един чувал дрехи на гърба си”, разказва потърпевшият пред Нова тв.

 

За да не се стига дотук, омбудсманът предлага физически лица да могат да обявяват личен фалит. А вариантите са три.

 

Ако длъжникът има достатъчно средства да си плаща, да му бъде изготвен погасителен план за минимум 50 % от задълженията за срок от 3 до 5 години.

 

Ако няма пари, да може да погаси борча си чрез имущество пак за същия период. А в случай, че няма и имущество- да обяви несъстоятелност, но да не може да тегли кредити и да бъде следен за 10 години от кредиторите, с цел да си плати при нови доходи.

 

„Аз смятам, че гражданите трябва да запазят несеквестируемостта на единственото си жилище. Ако единственото жилище е луксозен имот и не отговаря на потребностите на семейството, тогава биха могли да бъдат предприети действие с продажба на идеални части, или да се замени с друго жилище, отговарящо на нуждите”, заяви Мая Манолова.

 

Според ЧСИ трябва да има промени, но да се намери добър баланс между кредитори и длъжници.

 

„Трябва да се създадат механизми, но не всеки, който подаде молба, да бъде обявен във фалит. Знаем, че сме държавата на Андрешко”, коментира Стоян Якимов, зам.-председател на Камарата на частните съдебни изпълнители.

 

„Изходът за хора като мен е сива икономика, емиграция или самоубийство”, заявява Петър.

 

Работата по законопроекта тепърва предстои, а Петър се надява скоро да не заема функцията на вечния длъжник.

 

факти.бг

 

Още по темата: 13 общини са пред фалит

Коментари

Новини Варна