IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Политика
21:04 | 27 април 2018
Обновен: 12:18 | 25 април 2024

Полиция ще охранява денонощно паметника на Бузлуджа

Монументът ще бъде обезопасен заради хората

По материала работи: Борис Проданов
Полиция ще охранява денонощно паметника на Бузлуджа

От днес МВР ще охранява денонощно паметника Бузлуджа, съобщи областният управителна Стара Загора Гергана Микова, цитирана от БНР.

 

По думите й, това е първият етап от проекта за възстановяване на монумента.

 

"Той ще бъде обезопасен заради хората, които под една или друга форма продължават да си позволяват "лукса", рискувайки собственото си здраве да проникват в паметника, защото знаете, че това не се случва през централния вход, а през въздуховоди - безкрайно опасно е, необезопасен е теренът, а да не говорим, че се намират и хора, които се опитват да се изкачат на пилона и оттам да си правят селфи снимки или пък да скачат с планери или с други и приспособления", каза още Микова.

 

Паметникът на Бузлуджа стана част от програмата "7-те най-застрашени обекта" на организацията за културно наследство на Европа "Европа Ностра" и Института на Европейската инвестиционна банка. Така монументът става част от културното наследство на Европа и получава шанс да бъде реставриран.

Коментари

Новини Варна