IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
14:17 | 27 май 2018
Обновен: 19:38 | 20 април 2024

Минерални бани празнува от Задушница до Свети дух

По материала работи: Борис Проданов
Минерални бани празнува от Задушница до Свети дух

Националният курорт Минерални бани посрещна своя селищен празник по традиция на Черешова Задушница, съобщиха от пресслужбата на общината. 


"Ще продължим да работим Минерални бани не само да затвърди позициите си на национален балнео и СПА курорт, но и да създадем достатъчно поминък, за да задържим младите хора тук. Щастлив съм, че виждам сред вас толкова деца и родители в младежка възраст", е казал в своя поздрав за празника кметът Мюмюн Искендер.

 

Песни и танци на сцената на Летния театър са представили индивидуални и групови изпълнители от читалищата "Заря 1957" от Минерални бани и "Будилник 1903" от село Сусам.


Според легендите, традицията селището да празнува на Черешова Задушница идва от 1230 г. На 9 март Цар Иван Асен II разгромява епирския владетел Тодор Комнин в битката при близката Клокотница. След това оставя ранените си войници да се лекуват край лечебните минерални извори. На Черешова Задушница същата година царят и неговата свита идват в селото.


Българският владетел нарежда да се направи голям курбан в памет на загиналите в битката и за здравето на оцелелите и излекували се след боевете войници. От тогава Баните правят своя събор от Задушница до Свети дух, въпреки че началото на празника съвпада с един от най-тъжните дни от Православния църковен календар, уточняват от администрацията.


Празникът е бил възстановен в годините на Възраждането и става известен под името "Банско Одуше", а традицията е съхранена и в наши дни.

 

БТА

Коментари

Новини Варна