IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Политика
10:06 | 27 май 2018
Обновен: 16:28 | 24 февруари 2024

Пробив за среща Тръмп - Ким Чен-ун в Сингапур

По материала работи: Борис Проданов
Пробив за среща Тръмп - Ким Чен-ун в Сингапур

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун потвърди намерението си да води на 12 юни в Сингапур преговори с президента на САЩ Доналд Тръмп.

 

Това заяви днес на пресконференция в Сеул президентът на Южна Корея Мун Дже-ин след вчерашната си среща с Ким в граничното селище Панминчжон, предаде ТАСС.

 

"Ким Чен-ун потвърди ангажимента си за денуклеаризация на Корейския полуостров", каза южнокорейският президент.

 

По думите на Мун, лидерът на Северна Корея е изразил безпокойство заради продължаващото напрежение в отношенията с Вашингтон. "Той е обезпокоен от позициите на САЩ и за това дали те могат да предоставят на Северна Корея твърди гаранции за сигурност", каза президентът.

 

За решаване на този въпрос са необходими преки двустранни контакти, каза Мун обеща да окаже активна подкрепа в тази насока.

 

"Надявам се след успешни преговори между лидерите на САЩ и КНДР да се състои тристранна среща на върха с участието на Република Корея, на която да бъде подписан документ за официално приключване на Корейската война", каза той.

 

САЩ продължават да се стремят към провеждане на първата в историята американско-севернокорейска среща на 12 юни в Сингапур и подготовката за нея върви добре. Това заяви президентът Доналд Тръмп, след като прие в Белия дом освободения от Венецуела американец Джошуа Холт, предаде ТАСС.

 

"Много добре се справяме по отношение на срещата на върха със Северна Корея", каза Тръмп, цитиран от Ройтерс. "Върви много хубаво. Така че гледаме към 12 юни в Сингапур. Това не се е променило. Ще видим какво ще стане", добави той.

 

Срещата първоначално бе планирано да се проведе на 12 юни в Сингапур, но на 24 май президентът на САЩ изпрати на севернокорейския лидер послание, че тя не може да се състои заради враждебни изявления на Пхенян.

 

дир.бг

Коментари

Новини Варна