IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
20:39 | 17 юни 2018
Обновен: 11:52 | 25 април 2024

Протест под прозорците на МС за строителството на дюните

На протеста се чуват призиви за запазването на Корал, Рупите, Кресненското дефиле, Камен бряг, разкопките край Благоевград и др.

По материала работи: Борис Проданов
Протест под прозорците на МС за строителството на дюните

Протест под прозорците на Министерския съвет. Природозащитни организации се събраха, за да протестират срещу застрояването на родното Черноморие.

 

Те настояват за опазване на плажа "Корал" и не искат строителство в Пирин. Акцията им е под надслов "Край на беззаконието".

 

В събитието се включиха членовете на над 30 групи в социалните мрежи, сред които има и противници на АЕЦ "Белене", както и членове на "Правосъдие за всеки".

 

На протеста се чуват призиви за запазването на Корал, Рупите, Кресненското дефиле, Камен бряг, разкопките край Благоевград и др, съобщи bTV. Организаторите са категорични, че инициативата им не е политическа.

 

По отношение на Корал, строителният министър Николай Нанков призна, че дюните са прикрепени към единия от трите плажа за природосъобразен туризъм у нас.

 

Според Сдружение "Да запазим Корал" оградата е поставена и върху дюни. Това ги уврежда и затова е сезирана прокуратурата. През седмицата геодезисти алармираха, че с ограждането на дюните е нарушена Конституцията, защото те са публична държавна собственост, където всякакви частни имоти трябва да бъдат отчуждени.

 

Според МРРБ отчуждаването обаче не е единственият вариант.

 

На съседния плаж Делфин достъпът е затруднен, алармираха плажуващи. Ивицата е в парк Странджа и пътеката беше премахната, защото е незаконна.

 

дир.бг

Коментари

Новини Варна