IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Политика
21:16 | 20 юни 2018
Обновен: 11:53 | 25 април 2024

Майки на деца с увреждания искат разпускане на националния съвет и разследване на профсъюзи

Те изпратиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов

По материала работи: Ставри Таргов
Майки на деца с увреждания искат разпускане на националния съвет и разследване на профсъюзи

За незабавно отнемане на националното представителство на пациентски организации и неправителствени организации за хора с увреждания, настояваха днес в отворено писмо до премиера Бойко Борисов и синдикатите протестиращите майки на деца с увреждания в Бургас.

 

Освен разпускане на Националния съвет за хората с увреждания, майките искат да се прекрати субсидирането на тези организации.
Те настояват още да се разследва дейността на синдикалните организации КНСБ и КТ „Подкрепа“, като се установи колко са усвоените от тях средства от държавния бюджет, по проекти от оперативни програми, от дарения от чуждестранни организации и частни лица от периода на създаването им до настоящия момент.

 

Майките настояват още да бъде освободена от длъжност зам.-министър Зорница Русинова, която според майките е допуснала „цинично“ разделяне на децата и на хората с увреждания.

 

Те искат да се потърси отговорност от досегашния зам.-министър Росица Димитрова, която на конференцията на ООН в Ню Йорк безцеремонно излъгала, че българия отбелязала напредък за политиките за хора с увреждания и прилагането на конвенцията на ООН.
Възмутени от грубия език на вицепремиера Валери Симеонов, хората с увреждания в Бургас, призоваха зам.-министъра на труда и социалната политика Росица Димитрова чиято оставка днес бе приета от премиера Бойко Борисов, да се извини. Но не за похарчените пари на данъкоплатци за командировката до Ню Йорк, а защото е излъгала.

 

Хората с увреждания са възмутени и от реакцията на вицепремиера Валери Симеонов, който защити Димитрова.
„Нееднократно бургазлии сме го виждали как излиза на разходка с майка си, която също е в инвалидна количка. Далеч съм от мисълта, че Валери Симеонов няма медицински персонал, който обслужва 24 часа майка му вкъщи поради простата причина единствено и само защото има пари да си го позволи. Не можеш да кажеш, че нито една от нас няма право да твърди и да се бори за нашата кауза, която никак не е маловажна“, заяви една от протестиращите майки в Бургас.

 

Те подкрепят законопроекта на омбудсмана Мая Манолова и с палатков лагер пред Дневния център в Морската градина вече втора седмица протестират.

 

БНР

Коментари

Новини Варна