IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
17:14 | 24 юни 2018
Обновен: 21:26 | 25 април 2024

България доказа, че може да се справи с бежанския натиск!

Борисов иска съгласие между всички по темата с миграцията

По материала работи: Ставри Таргов
Снимка МС.

България доказа, че като страна на първа линия, може да се справи с бежанския натиск, обяви пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов преди началото на работната среща по въпросите на миграцията и предоставяне на убежище, съобщиха от правителствената информационна служба.

Министър-председателят посочи, че добрите резултати, които страната ни отчита с опазването на външната граница на ЕС, се дължат както на добрата работа на гранична полиция и ФРОНТЕКС, така и на споразумението с Турция.

 

Премиерът подчерта, че както страните в ЕС, така и държавите от Западните Балкани, трябва да бъдат защитени. Борисов припомни позицията на България, която ще изложи и на срещата – незабавно затваряне на външните граници на ЕС и задължителното преминаване през граничните пунктове, релокацията на вече влезли в територията на ЕС мигранти и активна работа на споразуменията с трети страни.

 

Българският премиер заяви още, че страната ни показва как успешно може да бъде защитена външната ни граница и да се справи с миграционната вълна. Той ще настоява като председателстващ Съвета на ЕС да бъде намерено съгласие между всички държави-членки по темата с миграцията.

 

Борисов бе категоричен, че България, като страна на първа линия, заедно с Гърция, Италия и Испания, не може да се съгласи с позицията за връщане на вече намиращите се в Европа мигранти в държавите на първа регистрация. По думите му това би утежнило ситуацията в тези страни чрез прехвърлянето им на двойни отговорности - по опазване на граници и грижи за бежанците на тяхна територия.

 

"Винаги съм заявявал, че паниката не е добър съветник. Повтаряме същото упражнение вече няколко години за нещо, което би могло да бъде решено по бърз начин от всички държави членки на ЕС, а и не само от тях, защото и страните от Западните Балкани, които не са членки, също трябва да бъдат защитени", заяви още Борисов.

 

Има три неща, които да се направят едновременно - незабавна защита на външните граници на ЕС, веднага, призова Борисов. По неговите думи е необходимо също мигрантите, пристигнали в ЕС, да бъдат върнати там, откъдето са дошли.

 

Той предложи сключване на споразумения като договореността с Турция, и с Тунис и Йордания, където бягащите от война да бъдат подслонявани и подпомагани в изнесени центрове.

 

Тези три неща трябва да действат заедно и да се направят незабавно, заяви премиерът.

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна