IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Политика
11:32 | 16 юли 2018
Обновен: 12:16 | 9 април 2024

Заради copy-paste: Майките обявиха бойкот на властта!

Родителите подготвят и голям протест на 1 октомври

По материала работи: Ставри Таргов
Заради copy-paste: Майките обявиха бойкот на властта!

Майките на деца с увреждания обявиха бойкот на днешното заседание на работната група, която работи по новия закон за хората с увреждания.

 

Родителите са възмутени, че в бъдещите разпоредби са копирани текстове от сегашните, срещу които те протестират.

 

Още в петък организаторите на палатковия лагер в София обявиха, че заради "copy-paste" политиката на институциите отказват да присъстват на оставащите до края на месеца работни срещи по законопроекта, припомни "Дарик".

Родителите декларираха и че започват подготовка на голям протест, който да се състои на 1-ви октомври. Това е последният срок, който те поставиха за внасянето на трите важни законопроекта, свързани с хората с увреждания.

 

Майките поискаха от управляващите да им отговорят какво от техните предложения е било включено в новия закон. Те припомниха, че са настоявали оценяването на уврежданията и на нуждите на даден човек да се извади от Агенцията за социално подпомагане, а в новия закон е заложено това положение да остане същото.

 

Сред примерите, че исканията им не намират място в новия проект те посочиха и предвиденото участие на национално представителните организации на хората с увреждания в управлението на политиките, заложени в законопроекта.

 

Преди седмици протестът на майките настоя премиерът Бойко Борисов да спре субсидирането на тези организации и да отмени националното им представителство. Родителите поискаха и организациите да представят отчет за изразходваните до момента пари за хората с увреждания от бюджетите на всички държавни институции.

 

В днешното заседание на работната група към социалното министерство ще участва омбудсманът Мая Манолова.

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна