IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Политика
12:34 | 3 септември 2018
Обновен: 21:08 | 23 февруари 2024

Симеон Втори: 55 г. съм живял без имоти! Заслужавам ли да ме заставят да напусна?

"Питам се доколко защитено е правото на собственост на всеки българин"

По материала работи: Ставри Таргов
Симеон Втори: 55 г. съм живял без имоти! Заслужавам ли да ме заставят да напусна?

"Все по-често се питам заслужавам ли да ме лишат от моя дом и заставят да напусна Родината. Питам се и доколко защитено е правото на собственост на всеки български гражданин и на чуждестранния инвеститор от подобни политически продиктувани посегателства"
Тези въпроси задава в специално изявление цар Симеон II, публикувано на сайта му.

То е по повод решението на Софийския градски съд на първа инстанция, че дворецът "Врана" не е негов, а на държавата.
Това бе 5-ото от 6-те дела за имотите на Симеон Сакскобургготски, което държавата печели.

 

Както и по другите "царски" дела, магистратите приеха, че "Врана" не е бил лична собственост на монарсите, а на Интендантството на цивилната листа на царя, която е била държавна институция. Това означава, че имотите не са били лична собственост на царете, а на държавата.

 

Ето пълният текст на изявлението на Симеон II:
 

 

"Сърдечно благодаря на всички сънародници, които ни засвидетелстваха своята подкрепа след решението на Софийския градски съд, че дворецът "Врана" не е наша собственост!

 

Последните няколко дни получих стотици обаждания и мейли от страната и чужбина. Прочетох много статии, интервюта и позиции в социалните мрежи на хора, възмутени от откровените лъжи, които се тиражират за нас. Това искрено трогна мен и Царицата! Много от тях бяха от сънародници, които не познавам лично.

 

В този мъчителен за нашето семейство момент, когато след 75 години може в една свободна и демократична България да бъда принуден към второ изгнание, тази подкрепа е особено ценна!

 

Все по-често се питам заслужавам ли да ме лишат от моя дом и заставят да напусна Родината. Питам се и доколко защитено е правото на собственост на всеки български гражданин и на чуждестранния инвеститор от подобни политически продиктувани посегателства.

 

Може би много хора не ме познават и мерят със своя аршин. За тях искам за пореден път да заявя, че 55 години съм живял и без тези имоти.

 

Вече се уповавам само на това, че посегателствата над мен няма да останат незабелязани в чужбина, където частната собственост е неприкосновена.
 

 

Още веднъж от сърце благодаря на всички за изразената съпричастност!"

 

Dnes.bg припомня, че Комплексът "Врана" се намира в покрайнините на София. Реституиран е на царското семейство през 2001 г. със заповед на тогавашния столичен кмет Стефан Софиянски.

 

Тогава царските наследници даряват на Столичната община парка, като си запазват собствеността върху двореца и прилежащия му терен от 21 дка. През 2013 г. Столичната община отворя парка за посетители в събота и неделя.

 

Дворцовият комплекс се състои от централна сграда от 2013 кв. м, над 20 постройки, оранжерии, караулка, горска къща и др. Площта на парка е 992 дка.

 

Dnes.bg

 

Коментари

Новини Варна